KK-Valmennus
KK-Valmennus
19
05
2019

Ainoat kolme syytä, miksi et kehity

Olen koittanut lähestyä suurimman osan artikkelieni kirjoittamista ehkä hieman kliseisestikin positiivisen kautta, joissa virheiden korostamisen sijaan pyrin löytämään järkeviä selityksiä erilaisille toimintatavoille. Tämä varmaan juortaa juurensa jostain persoonallisuuden piirteestä, sattumasta tai vaihtoehtoisesti omasta tyhmyydestäni. Tyhmyydestä siinä mielessä, että ainoa tekstini, jossa käsittelen puhtaasti  virheiden tekemistä lukukertoja on lähes 10 kertainen määrä muihin verrattuna. Tähän selitys löytyy mahdollisesti ihmisille tyypillisestä virheiden tekemisen pelosta, josta kirjoitin viimekertaisessa tekstissä.

Tässä tekstissä otan kuitenkin sen kuuluisan syyttävän sormen esiin ja käytän auktoriteettiäni hyväksi luomalla ihmisille inhottavia tunteita, kun he ymmärtävät mahdollisesti käyttäneensä isojakin määriä vapaa aikaansa ns. ”virheellisiin” tai massan käsityksestä poikkeaviin harjoitusmetodeihin. Tämä kaikki kuitenkin vielä sellaisilla saatesanoilla, että vaikka erilaisten tutkimuksien lukemiseen olenkin paljon aikaani käyttänyt, en mielestäni pysty lähes mistään asiasta sanomaan puhtaasti faktoihin nojaten, että asia on juuri näin.

Syy 1. Olet oikeasti kehittynyt

Kuvitellaan seuraavanlainen tilanne: näet internetissä slaavilaisen tekemässä palomiespunnerruksia ja ajattelet mielessäsi: ”onpas hienon näköistä, otankin tämän liikkeen seuraavaksi tavoitteekseni”. Harjoittelet palomiespunnerrusta neljä viikkoa päivittäin, mutta lopulta annat itsellesi periksi. ”Ei minusta ole mihinkään, en saa edes muscle uppia.” kelaat päässäsi. Käyt kaupassa ostamassa jätskiä ja päädyt katsomaan Game of Thronesia sohvalle, jonka johdosta mielialasi laskee entisestään.

Pettymyksien alakuloisissa tunnelmissa rationaalinen etulohkosi on voimaton ja ainut järkevä ratkaisu jonka keksit, on lopettaa kaikki urheilu, vaihtaa työpaikkaa sekä pistää välit poikki siihen kaveriin, joka saa palomiespunnerruksen tehtyä ja kaiken lisäksi varmasti käyttää doping aineita tai vähintäänkin vokottelee tyttöystävääsi.

Edellä mainittu esimerkki on se niin sanottu helppo vaihtoehto. Toinen vaihtoehto on seuraava: rupeat muistelemaan hieman tarkemmin viimeisen neljän viikon tapahtumia ja huomaat, että oletkin tehnyt  siinä ajassa yli 400 leukaa. Googletat mitä se voisi tarkoittaa ja huomaat, että lihasmassasi ja hermotuksesi yläselän lihaksissa sekä käsivarsissa on kasvanut. Lisäksi olet tehny dippejä, jonka johdosta käyttämäsi T-paita on selvästi alkanut pinnoittua rintojen kohdalta. Itseasiassa huomaat myös miten hauiksessasi pullottaa suoni, joka ei voi kertoa kuin siitä, että Game of Thronesin seuraavassa jaksossa vihdoin hyvyys voittaa.

Syy 2. Et halunnutkaan kehittyä

Nykyisen teknologiayhteiskunnan hengen mukaista on jatkuva itsensä kehittäminen. Työttömyystukien pitää kasvaa, palkkojen pitää kasvaa, hauiksen ympäryksen ja rintojen pitää kasvaa. Tästä huolimatta tälläkin hetkellä jotkut ihmiset harjoittelevat vain sillä ajatuksella, että kumpa saisin säilytettyä tämän harjoittelun avulla nykyisen kuntoni ja terveyteni. Vaikka tämä saattaakin tuntua osasta hyvinkin absurdilta ajatukselta, etenkin kun se tulee kilpa-urheiluun keskittyvältä urheiluvalmentajalta, niin näin minulle on kuitenkin luotettavalta taholta (äiti) kerrottu.

Tämä alkuperäinen ajatus harjoittelun aloittamisen taustalla voi kuitenkin unohtua viimeistään siinä vaiheessa, kun huomaat ostaneesi uudelle lajille ominaisia tarvikkeita lähes kuukausipalkkaasi vastaavalla summalla. Menit kavereiden kanssa yhdelle oluelle ja huomaatkin hakevasi kolmatta prikallista jaloviinaa pöytään. Nälkäsi oli vain kasvanut syödessä.

Syy 3. Olet laiska ja tyhmä ja saamaton

Johdannossa lupasin osoittaa ihmisiä syyttävällä sormella, mutta tarkkaavaiset saattoivat huomata, ettei ensimmäiset kaksi kehityksen estettä täyttäneetkään hyvän simputuksen tunnusmerkkejä. Tämä johtui vain siitä, että halusin jättää kakun päällä olevat marjat viimeiseksi. Mikäli ensimmäiset kaksi kohtaa eivät nimittäin osuneet ja pohdit edelleen, että minkä helvetin takia kaikki muut maapallon  7 600 000 000 ihmistä kehittyvät, mutta sinä et. Jää loogisia 100% tieteellisiä vaihtoehtoja vain 1.

”Sua ei kiinnosta, koulunkäynti eikä läksyt,ramppaat ulkona, myöhästelet jatkuvasti! Äitiäs hävettää. Kuljet oudot vaatteet päällä. Nauraa naapurit ”Köyhäinavustusta tuolle!”. Veljes onnistui kirjoittamaan kuusi ällää. Kuin voi omena pudota noin kauas puusta? Milloin ymmärrät kunnioittaa vanhempias? Et voi odottaa että sulle tuodaan kaikki valmiina. En oo pettynyt, mietin vaan et minkä virheen tein, Kun sinusta tuli noin laiska. En oo surullinen, mietin vain et missä väärin tein Kun sinusta tuli noin saamaton.

Laiska ja tyhmä ja saamaton.

author: Kalle Koskimäki

Kirjoittaja on intohimoinen urheiluvalmentaja sekä painonnostaja. Painonnostoon erikoistuneen ammattivalmentajan valmennuksessa käy viikoittain kymmeniä eri lajien urheilijoita vasta aloittaneista aina kansainvälisen tason urheilijoihin asti. Kirjoittaja toimii mm. Turun Urheiluakatemian Fysiikkavalmentajana sekä Painonnostoliiton ohjaajakouluttajana